Diabetologia este o ramura a medicinei interne care se specializeaza in tratarea pacientilor ce sufera de diabet. Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat in principal prin valori crescute ale glicemiei (zaharului) in sange (hiperglicemie), fie din cauza productiei inadecvate de insulina, fie pentru ca celulele raspund prost la aceasta, sau ambele. Este de trei tipuri:
Unele persoane isi pot scadea valorile glicemiei doar prin scadere in greutate, regim alimentar sanatos si multa activitate fizica, insa diabetul este o boala care se agraveaza lent si poate ajunge sa necesite medicatie (initial antidiabetice orale, ulterior injectii cu insulina). Persoanele supraponderale si cele obeze au un risc foarte mare de a dezvolta diabet de tip 2, in special in cazurile in care grasimea este situata predominant in zona abdominala.
Acest tip de grasime semnifica faptul ca organele interne si vasele de sange sunt invadate de tesut adipos, ceea ce le ingreuneaza si modifica functiile. Acest lucru duce la aparitia de boli cardiovasculare si la dereglari metabolice. Alti factori de risc in dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt sedentarismul, alimentatia nesanatoasa, varsta inaintata, bagajul genetic (rude de sange cu aceasta boala).
Diabet gestational, afecteaza femeile gravide. Este foarte important ca orice femeie insarcinata sa isi controleze glicemia, acest lucru avand impact asupra complicatiilor la nastere si a sanatatii copilului. Persoanele cu diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta pe parcursul vietii si diabet de tip 2, de aceea este cu atat mai important ca acestea sa se ingrijeasca in acest sens.
Principalele simptome: sete exagerata (polidipsie), foame exagerata (polifagie), oboseala, vedere incetosata, scadere inexplicabila in greutate, respiratie cu miros de acetona, greata, varsaturi, dureri abdominale, urinari frecvente (poliurie), infectii care nu se vindeca, rani care nu se inchid, senzatii de furnicaturi la nivelul membrelor etc.
Prediabetul este o stare premergatoare aparitiei diabetului de tip 2, in care glicemiile sunt crescute in mod frecvent, insa nu indeajuns incat sa poata fi incadrate ca diabet. Este important ca persoanele cu aceasta afectare sa faca miscare cat mai multa, sa manance sanatos si sa isi controleze glicemiile, putand in acest fel sa amane aparitia diabetului si a complicatiilor sale.
Glicemia dupa 12 ore de la ultima masa:
Hemoglobina glicozilata (analiza de sange):
Testul de toleranta orala la glucoza (valoarea glicemiei la 2 ore de la ingestia unei cantitati standard de glucoza):
Orice glicemie spontana mai mare de 200 mg/dl.
Tarife Diabetologie | |
---|---|
Consultatie diabet medic primar (cu dieta daca este cazul) | 150 ron |
Control Diabet | 70 ron |
Medici