Program: Luni - Vineri intre orele 10:00 - 20:00

Ekg de Efort – Test de Efort

Test EKG de efort

Ce este?

Testul ECG de efort reprezinta o inregistrare a electrocardiogramei in timpul unor eforturi standardizate.

Cum se face acest test de efort?

Principiile de functionare sunt aceleasi ca la o electrocardiograma de repaus, adica se lipesc pe pieptul pacientului 12 electrozi care vor inregistra activitatea electrica a inimii. Pacientul va face apoi un efort fizic pe o banda sau pe o bicicleta.

La CardioClinic, efortul se face pe o banda asemanatoare celor de la salile de fitness, iar pacientului i se inregistreaza electrocardiograma si se monitorizeaza tensiunea arteriala in timpul unor eforturi din ce in ce mai ample (la fiecare 3 minute se cresc viteza si panta), in functie de rezistenta si de boala fiecarei persoane in parte.

Testul de efort se face sub supravegherea unui medic si cu ajutorul personalului auxiliar pregatit pentru a face fata oricaror complicatii ce ar putea aparea (durere in piept, sufocare, cresteri exagerate de tensiune arteriala).

Ce este o electrocardiograma?

Inima produce mici curenti electrici care se distribuie in tot muschiul cardiac facand-o sa bata, adica sa se contracte. Electrocardiograma (EKG) inregistreaza aceasta activitate electrica a inimii, afisand modul in care circula curentii electrici prin muschi. In acest fel, ECG-ul da medicului foarte usor indicii asupra modului in care se contracta inima, ritmicitatea, frecventa si normalitatea batailor acesteia.

Ce arata o electrocardiograma?

Cei 12 electrozi cu pozitii diverse inregistreaza impulsurile electrice care circula in directii diferite prin muschiul inimii. Exista aspecte normale pentru inregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe ECG o derivatie (exista 12 derivatii corespunzatoare celor 12 electrozi, numindu-se diferit in functie de directia curentilor pe care ii inregistreaza).

Majoritatea bolilor de inima modifica aspectul ECG, aratand daca pacietul are:

  • Aritmii: inima bate prea repede, prea lent sau neregulat;
  • Infarct: ECG-ul arata faptul ca o parte din muschiul inimii a murit sau nu are destul sange pentru a functiona corect;
  • Hipertrofie (adica o inima marita): in principiu se vede faptul ca toate derivatiile inregistreaza impulsuri electrice mai ample.

Pentru ce se recomanda testele de efort?

Aceasta analiza ajuta la diagnosticarea si la aprecierea severitatii bolii cardiace ischemice (uneori denumita boala coronariana) inregistrand electrocardiograma in timpul efortului fizic. Boala este data de ingustarea vaselor de sange ale inimii, aceasta nemaiputandu-se adapta in anumite situatii de stres, cand are nevoie de resurse suplimentare. Aceasta afectiune poate da angina (dureri in piept cu anumite caracteristici), de aceea este foarte important ca persoanele care au dureri in piept sa-si faca un ECG in durere sau un test ECG de efort.

Multe persoane cu boala cardiaca ischemica au electrocardiograma de repaus normala, pentru ca in conditii bazale inima primeste suficient sange. In situatii de stres emotional sau de efort fizic, insa, cordul nu mai poate primi suficiente resurse din cauza ingustarii vaselor sale de sange, ceea ce predispune la imbolnavirea muschiului si chiar la moartea lui (infarct miocardic).

Inregistrarea electrocardiogramei de efort arata modificarile ce apar in inima si daca aceasta sufera pentru ca nu are destul oxigen sau nu. Pentru cei la care diagnosticul de boala ischemica deja este pus, testul de efort poate arata daca evolutia este una buna sau nu prin pragul de efort la care apare durerea.

Exista precautii suplimentare?

Majoritatea persoanelor nu au probleme in a face acest test, avand in vedere faptul ca gradul de efort este adaptat fiecarei persoane in parte. Oricand pe parcursul testului pacientul poate anunta medicul daca efortul devine prea dificil, daca apar dureri sau daca respiratia devine foarte grea.

Important de stiut inainte de a efectua un test de efort este faptul ca e bine sa nu fi avut o masa foarte bogata cu o ora in urma si pacientul sa fie imbracat in haine potrivite pentru efort (incaltaminte comoda si haine mai largi). Este necesar ca tensiunea arteriala sa fie controlata in timpul testului (acesta nu se poate face daca tensiunile sunt mari) si pacientul poate si trebuie sa isi ia toate medicamentele prescrise de medic in mod normal, mai putin doza de betablocant dinaintea testului (medicamente specifice )

Pret EKG de Efort: Test Efort
Electrocardiograma de efort - test ECG de efortPret: 240 ron

Medici