Program: Luni - Vineri intre orele 10:00 - 20:00

Ecografia Doppler de artere renale

Ecografie Doppler de artere renale

Ce este un eco Doppler renal?

Ecografia (uneori denumita pe scurt “eco”) este o evaluare folosind ultrasunete, ce ofera imagini precise ale vaselor de sange, a structurii si dimensiunilor lor. Ecografia Doppler masoara fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din artere sau vene.

De ce se face o ecografie renala (la rinichi)?

Exista situatii in care arterele renale (vasele ce duc sange la rinichi) sunt ingustate, fie congenital, fie dobandit (inaintare in varsta, diabet, hipercolesterolemie). In aceste cazuri, pacientul poate avea hipertensiune la varste tinere, greu controlabila medicamentos sau poate dezvolta boli de rinichi. Acest tip de ecografie poate vedea daca vascularizatia renala este buna si poate exclude sau confirma daca problemele sunt cauzate de un flux scazut de sange la nivel renal.

Ce se intampla in timpul acestei investigatii?

Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi intrebuintata de medic pe abdomenul (burta) pacientului folosindu-se un gel special care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura ci si miscarea vaselor (pulsatiile peretilor si circulatia sangelui). Medicul plimba sonda pe abdomenul pacientului, apasand in unele locuri pentru a obtine imagini cat mai clare.

Investigatia poate dura intre 30 si 45 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare (daca exista modificari la acest nivel – ingustari, placi de aterom).

Exista o pregatire speciala pentru acest tip de ecografie?

Arterele renale se gasesc profund in abdomen, deci imaginea lor poate fi obtinuta destul de dificil. Pentru a usura trecerea ultrasunetelor pana la nivelul la care se afla arterele renale, pacientul trebuie sa urmeze niste pasi pentru o perioada de 3 zile inaintea investigatiei:

  • se recomanda mers pe jos minim 1 ora zilnic;
  • nu va folosi laxative, triferment, carbune medicinal;
  • evita alimentele care baloneaza (fructe si legume crude, varza, fasole, prajeli), evita consumul de apa minerala;
  • in seara dinaintea examinarii va bea un ceai neindulcit si va manca o felie de paine prajita.
  • nu va manca sau mesteca guma in ziua examinarii, pana la terminarea ecografiei.

Important de stiut este faptul ca ecografia nu prezinta niciun risc, nu este invaziva si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).

Ecografia Doppler de artere renale pret
Ecografie Doppler artere renale300 RON
Inregistrare ecografie pe DVD - anuntati medicul la incepiutul investigatiei 30 RON

Medici