Ecocardiografia (uneori denumita “eco doppler de cord sau ecografie cardiaca“) este o evaluare a inimii folosind ultrasunete, ce poate oferi imagini precise ale muschiului, camerelor si structurilor din interiorul inimii, cum ar fi valvele sau alte formatiuni.
Eco doppler cardiac se poate face din motive diferite, ca evaluarea modului in care functioneaza inima dupa un infarct sau pentru a vedea cat de bine se misca valvele. Aceasta investigatie poate arata si daca exista lichid in jurul cordului sau daca inima si vasele mari din preajma sa au dimensiuni si functii normale.
Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau si sa se intinda pe partea stanga, cu bratul stang sub cap. O sonda va fi folosita de medic pe pieptul pacientului, folosindu-se un gel special care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.
Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la inima, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura ci si miscarea inimii (a muschiului si a valvelor). Medicul plimba sonda pe pieptul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare si pentru a vedea inima din mai multe perspective, observandu-se daca exista valve bolnave, ingrosari de perete cardiac sau defecte congenitale.
Investigatia poate dura intre 15 si 60 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare. Nu este necesara niciun fel de pregatire speciala pentru ecocardiografie, pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal atat inainte cat si dupa aceasta. Important de stiut este faptul ca ecografia nu prezinta niciun risc, nu este invaziva, nu este dureroasa si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).
Forme speciale de ecocardiografie
Aceasta poate masura fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din diferite parti ale inimii. Un exemplu de utilizare este pentru a vedea daca valvele functioneaza corect prin observarea modului in care circula sangele prin ele. Face parte din examinarea normala ecocardiografica si nu presupune nicio pregatire suplimentara din partea pacientului. Ecocardiografia Doppler uzuala contine masuratorile standard conform Societatii Europene de Cardiologie
Pacientii cu boli mai deosebite au nevoie de un set suplimentar de masuratori complexe, facute in aceleasi conditii ca o ecografie simpla. Aceste ecocardiografii avansate se fac in caz de boli valvulare grave, evaluari preoperatorii si postoperatorii (proteze, valvuloplastii), in cardiomiopatii, boli congenitale, miocardite, post chimioterapie sau in neoplasme.
In mod normal, diferitele parti ale inimii bat intr-o anumita ordine pentru a asigura o contractie cat mai buna. Anumite boli cardiace afecteaza secventialitatea contractiei, facand inima sa bata asincron, ineficient. Exista niste parametri ecografici speciali ce masoara sincronismul contractiilor cardiace, fiind masurati la pacientii care au nevoie de terapie de resincronizare sau pentru a monitoriza eficienta acesteia.
Ecocardiografie Doppler Pret | |
---|---|
Ecocardiografie Doppler uzuala. Preturile difera in functie de medic - mai multe detalii in paginile medicilor. | 240 - 260 RON |
Ecografie Doppler cardiaca avansata | 300 RON |
Ecografie Doppler pentru resincronizare cardiaca | 330 RON |
Pachet Cardio cord medic primar( consultatie + Ecg + ecocardiografie uzuala ) Preturile difera in functie de medic - mai multe detalii in paginile medicilor. | 450 - 490 RON |
Inregistrare ecografie pe DVD anuntati medicul la incepiutul investigatiei | 30 RON |
Medici