Endocrinologia
Endocrinologia este o specialitate medicala interesata de diagnosticul si tratamentul bolilor sistemului endocrin, un complex de organe si tesuturi ce isi desfasoara activitatea prin intermediul unor substante numite hormoni. Acestia sunt secretati de diferite glande sau tesuturi din organism, cu efecte extrem de variate si importante pentru sanatate.
- Glanda tiroida se afla la nivelul gatului si produce hormoni foarte importanti in reglarea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace, metabolismului si a dezvoltarii nervoase corecte.
Hipertiroidismul, sau activitatea crescuta a glandei tiroide, se poate insoti de palpitatii, aritmii cardiace (fibrilatie atriala, extrasistole), scadere in greutate, agitatie, transpiratii, protruzia ochilor din orbite (exoftalmie). Hipotiroidismul, activitatea scazuta a tiroidei, se insoteste de bradicardie, oboseala, depresie, crestere in greutate, retard mental si probleme de dezvoltare. - Paratiroidele sunt niste glande mici, aflate de obicei la nivelul gatului, in spatele tiroidei. Rolul acestora este esential in echilibrul fosfo-calcic, prin hormonul secretat (parathormon).
Una din cauzele scaderii calitatii osoase si a aparitiei osteoporozei si fracturilor osoase este cresterea cantitatii de parathormon (PTH). Cand PTH-ul este scazut, pot aparea contractii musculare spontane datorate cantitatii mici de calciu din sange. - Glandele suprarenale, aflate deasupra rinichilor, elibereaza trei categorii de hormoni. Corticosteroizii si catecolaminele (cortizol, adrenalina, noradrenalina) sunt eliberati in conditii de stress, aldosteronul este implicat in echilibrul apei si al unor ioni din organism, actionand pe rinichi, iar sexosteroizii au rol in dezvoltarea armonioasa a corpului, cu caractere diferite la femeie si la barbat.
- Cand hormonii sunt in exces, pot aparea nervozitate, transpiratii, hipertensiune arteriala, tahicardie (frecventa cardiaca crescuta), osteoporoza, litiaza renala, urinare frecventa, diabet zaharat, cresterea greutatii, indesirea parului de pe corp, probleme ale ciclului menstrual la femei.
Daca functia glandei scade, apare tensiune arteriala scazuta (hipotensiune), bradicardie (frecventa cardiaca scazuta), cresterea volumului de urina, deshidratare, scadere in greutate, oboseala, dureri musculare, greata, diaree, bronzarea tegumentelor. - Pancreasul are dublu rol, digestiv si endocrin. Acesta produce insulina si opusul acesteia, glucagonul, cu rol esential in reglarea metabolismelor organismului (glucidic, proteic, lipidic).
Activitatea crescuta a pancreasului poate duce la hipoglicemii severe (transpiratii reci, moleseala, senzatie de foame puternica, ameteli, confuzie, chiar coma). Diabetul zaharat este cauzat de functie anormala a insulinei sau de scaderea cantitatii acesteia. - Hipotalamusul este localizat intracranian, controland functii ale organismului ca apetitul, somnul, temperatura sau ritmurile circadiene. Acesta regleaza si activitatea unei alte glande endocrine, hipofiza.
- Glanda hipofiza (sau pituitara) se afla aproape de hipotalamus, la baza creierului, fiind extrem de importanta pentru functionarea sistemului endocrin. Aceasta regleaza activitatea altor glande endocrine, dar are si hormoni cu functie proprie, implicati in crestere (somatotropina), reglarea cantitatii de urina eliminate (hormonul antidiuretic) si in aparitia contractiilor din timpul travaliului (oxitocina).
- Ovarele si testiculele secreta hormoni ce controleaza dezvoltarea sexuala, pubertatea, aparitia parului facial, comportamentul sexual, libidoul, functia erectila si fertilitatea.
- Epifiza este implicata in controlul ciclurilor de somn ale organismului.
- Timusul este foarte activ la pubertate, urmand sa se inactiveze ulterior. Este situat in spatele sternului si are un rol foarte important in imunitate.
O parte din simptomele, bolile si organele cu rol endocrin au fost mentionate mai sus, insa trebuie notat ca hormoni se secreta din diverse alte regiuni ale organismului (tract intestinal, sistem nervos, tesut adipos), ceea ce fac ca endocrinologia sa fie o disciplina ce necesita comunicare frecventa cu alte ramuri ale medicinei (gastroenterologia, neurologia, diabetologia, cardiologia, specialitatile chirurgicale etc.).
Tarife Analize Endocrinologie |
---|
Consultatie endocrinologie medic primar | 180 RON |
Control endocrinologie medic primar | 90 RON |
Ecografie tiroida | 160 RON |
Pachet endocrinologie - consultatie endocriniologie si ecografie de tiroida | 320 RON |
Medici