Program: Luni - Vineri intre orele 10:00 - 20:00

EKG – electrocardiograma. Ce este și când ai nevoie de ea?

By: | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Comments: 0

ECG_interval

Ce este o electrocardiogramă?

Inima produce mici curenți electrici care se distribuie în tot mușchiul cardiac făcând-o să bată, adică să se contracte. Electrocardiograma (EKG) înregistrează această activitate electrică a inimii, afișând modul în care circulă curenții electrici prin mușchi. În acest fel, EKG-ul dă medicului foarte ușor indicii asupra modului în care se contractă inima, ritmicitatea, frecvența și normalitatea bătăilor acesteia.

Cum se face o electrocardiogramă?

Electrocardiograma este complet nedureroasă și neinvazivă, aparatul doar înregistrează curenții electrici ce vin din corpul pacientului și nu produce niciun fel de electricitate către corpul acestuia. Niște electrozi mici (în număr de 12) se aplică pe mâinile, picioarele și pe pieptul pacientului (există aparate unde electrozii se aplică numai pe piept). Electrozii sunt conectați de aparatul de EKG, care înregistrează în timp real impulsurile electrice ce apar la fiecare bătaie a inimii, afișându-le pe o hârtie specială sau în calculator.

Ce arată o electrocardiogramă?

Cei 12 electrozi cu poziții diverse înregistrează impulsurile electrice care circulă în direcții diferite prin mușchiul inimii. Există aspecte normale pentru înregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe EKG o derivație (există 12 derivații corespunzătoare celor 12 electrozi, numindu-se diferit în funcție de direcția curenților pe care îi înregistrează). Majoritatea bolilor de inimă modifică aspectul EKG, arătând dacă pacietul are:

  • Aritmii: inima bate prea repede, prea lent sau neregulat;
  • Infarct: EKG-ul arată faptul că o parte din mușchiul inimii a murit sau nu are destul sânge pentru a funcționa corect;
  • Hipertrofie (adică o inimă mărită): în principiu se vede faptul că toate derivațiile înregistrează impulsuri electrice mai ample.

Limitările electrocardiogramei

Electrocardiograma este un test foarte simplu și valoros, fiind uneori capabilă de a pune un diagnostic imediat. Cu toate acestea, un EKG normal nu poate exclude o boală gravă, când pacientul prezintă anumite simptome sugestive. În aceste situații, pot fi recomandate niște înregistrări ale electrocardiogramei mai complexe:

  • Test EKG de efort
  • Monitorizare Holter de EKG.

Pentru toate aceste investigații și mai mult, vă așteptăm la CardioClinic! Pentru a vă programa, vă rugăm completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau să sunați la unul din numerele de telefon de la următorul link: Contact CardioClinic.

Vă așteptăm cu drag!

 

 

Leave a Reply