Cardiomiopatiile sunt boli ale muschiului cardiac (boli ale miocardului). In aceste boli este modificata structura miocardului si din acest motiv este afectata functionarea sa. Poate fi alterata atat functia de contractie si ejectia sangelui, cat si relaxarea miocardului si umplerea inimii. In final acest lucru determina insuficienta cardiaca.
Poate avea cauze multiple: virala, etanolica (la consumatorii de alcool), ischemica, uneori la femei dupa nastere (postpartum) etc.
In structura miocardului, tesutul muscular este inlocuit cu tesut fibros, care nu se poate contracta pentru a pompa sangele. Din acest motiv cavitatile inimii se dilata, sangele stagneaza si se instaleaza insuficienta cardiaca stanga si apoi insuficienta cardiaca globala.
Simptome
Tabloul clinic este dominat de dispnee, oboseala, congestia ficatului si edeme.
Complicatii
Aceasta boala poate produce o serie de complicatii: embolii arteriale, embolie pulmonara, tulburari de ritm atriale si ventriculare etc.
Tratament
Este o boala determinata genetic, deci poate fi transmisa de la parinti la copii. Consta in hipertrofia (ingrosarea) miocardului si modificarea structurii lui. Acesta isi pierde in primul rand distensibilitatea impiedicand umplerea adecvata a inimii, dar si functia contractila normala.
Hipertrofia poate fi limitata la o anumita portiune a miocardului sau poate cuprinde intregul miocard. O forma aparte o reprezinta cardiomiopatia hipertrofica obstructiva. In cardiomiopatia hipertrofica obstructiva se produce hipertrofia miocardului in calea de iesire a ventriculului stang spre aorta (in tractul de ejectie). Din acest motiv este impiedicata ejectia sangelui din inima, pentru ca in sistola miocardul hipertrofiat se contracta si ingusteaza tractul de ejectie.
N.B. Din cauza modificarii structurii miocardului, cardiomiopatia hipertrofica este o boala cu risc mare de aritmii ventriculare si moarte subita. Simptome: palpitatii, ameteli, sincopa, dispnee, angina, etc.
Tratament:
N.B. In cazul in care un pacient este diagnosticat cu cardiomiopatie hipertrofica se recomanda si examinarea rudelor sale, avand in vedere riscul agregarii familiale a acestei boli.
Este produsa de infiltrarea miocardului cu diferite substante in boli care afecteaza prin acelasi mecanism si alte organe (rinichi,ficat, etc). Astfel de boli sunt amiloidoza si hemocromatoza. La fel ca si cardiomiopatia hipertrofica aceasta modificare de structura a miocardului ii afecteaza atat relaxarea cat si functia contractila.
Simptome
Simptomele sunt de insuficienta cardiaca globala: dispnee,oboseala, congestie hepatica, edeme gambiere.
Diagnostic
Diagnosticul tuturor cardiomiopatiilor se bazeza pe:
Tratament
Tratamentul este cel al bolii de baza si tratamentul insuficientei cardiace.